Theu Boermans

Actor, Director, Vocalist

Theu Boermans, geboren als Mattheus Augustinus Irene Carmen Boermans (Willemstad (Curaçao), 11 januari 1950) is een Nederlandse toneelregisseur, filmregisseur, acteur en schrijver. Hij was ook muzikant. Boermans is de zoon van liedschrijver Frans Boermans. Zijn zoon Bobby Boermans is filmregisseur.
Biografie
Boermans volgde de acteursopleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Na zijn afstuderen werkte hij als acteur onder meer bij het Amsterdams Toneel en Zuidelijk Toneel Globe. In 1988 stopte hij met acteren en richtte hij met een groep jonge acteurs theatergezelschap De Trust op. Hiervan werd hij huisregisseur en artistiek leider. In 2001 fuseerde het gezelschap met Art & Pro tot De Theatercompagnie. Nadat De Theatercompagnie in 2009 haar deuren had gesloten, werd Boermans per 2011 artistiek directeur van het Nationale Toneel in Den Haag, een functie die hij tot eind 2017 zou vervullen.
 
In 2011 regisseerde Boermans de musical Soldaat van Oranje. In 2014 had Boermans de artistieke leiding over ANNE, een toneelstuk over Anne Frank. ANNE is een samenwerkingsverband tussen Theater Amsterdam en het Nationale Toneel.
 
Zanger
In 1979 richtte Boermans de popformatie Theu Boermans en de groep op. Hij was componist, tekstschrijver en uitvoerend artiest. In 1980 verscheen hun lp Asfalt Gigolo met 11 Nederlandstalige nummers, waaronder covers van Bruce Springsteen, Elton John en Bob Dylan. Het Nederlands muziekarchief Fonos heeft Asfalt Gigolo in 2006 gedigitaliseerd en opnieuw uitgebracht.
 
Regisseur
Als regisseur maakte Boermans bij De Trust naam met nieuwe, oorspronkelijk Duitstalige stukken van schrijvers als Gustav Ernst en Werner Schwab en eigentijdse Engelse auteurs als Mark Ravenhill, naast moderne bewerkingen van klassiekers, zoals De Meeuw van Anton Tsjechov en Hamlet van William Shakespeare.
 
Het werk van Boermans kenmerkt zich door een grote trouw aan de tekst. Zijn stukken tonen de mens, voortdurend in gevecht met onwrikbare systemen, structuren en instituties: familie, religie en politiek. Tegelijkertijd belicht hij de enorme vitaliteit die de zoektocht naar zingeving oplevert.
 
Bron: wiki